Een ongeval kan u nooit uitsluiten, ook al (denkt u) dat uw onderneming veilig is en uw medewerkers de veiligheidsvoorschriften opvolgen. Daarom is het belangrijk dat enkele van jouw werknemers een kennis hebben van EHBO. Iemand van het personeel zou altijd in staat moeten zijn om kleine verwondingen te kunnen verzorgen.
Waar kan u beter veiligheid bevragen dan bij de mensen die de mogelijke onveiligheden ervaren? Het pluspunt hiervan is dat u uw werknemers verantwoordelijkheid geeft en een gevoel van inspraak.
De meeste werkongevallen gebeuren door de kleinste foutjes. Iets dat op de grond rondslingert, een kabel die over een gangpad ligt, … Het lijkt banaal, maar cijfers tonen aan dat de meeste ongevallen op zulke manieren tot stand komen. Een opgeruimde werkplek zorgt voor een veiligere werkomgeving voor iedereen.
Signalisatie is belangrijker dan u denkt. Tijdens paniek worden nooduitgangen vaak over het hoofd gezien, meestal omdat er geen degelijke signalisatie aanwezig is. Tijdens gevaar moet men steeds de dichtst bijzijnde uitgang gemakkelijk kunnen vinden. Idem voor machines en ruimtes waar enkel bevoegden mogen komen. Men wenst namelijk niet dat een onbevoegd persoon aan jouw machines gaat knoeien.
De nodige PBM’s zijn uiteraard afhankelijk van de sector. Lawaai op de werkplek? Vanaf een dagelijkse blootstelling van 80 dB(A) dient u als werkgever gehoorbeschermingsmiddelen ter beschikking te stellen. Bestaat er kans op een hoofdletsel (werf, bouw), voorzie dan in hoofdbescherming. Wees ook steeds voorbereid op extra PBM’s voor eventuele bezoekers of ter vervanging van kapot materiaal.
Een gemiddeld persoon werk zittend zittend. Buiten het feit dat dit ongezond is, zitten heel veel mensen vaak in een foute houding. Laat daarom werknemers regelmatig staan en voorzie statafels waar ze aan kunnen werken. Het omgekeerde geldt bij werknemers die lang recht moeten staan. Voorzie plaatsen waar ze af en toe kunnen zitten.
Planten leuken een werkplaats altijd op, maar ze zijn niet alleen een mooie decoratie. Het zijn goedkope, maar effectieve luchtzuiveraars. Iedere plant helpt, zelfs degene die niet veel ‘onderhoud’ vragen.
Dagelijks brengen we heel wat tijd binnen door. In Vlaanderen is dat gemiddeld 85% van onze tijd. Het is belangrijk om regelmatig frisse lucht binnen te laten, want onze productiviteit daalt samen met de hoeveelheid CO2 dat in de lucht hangt. Onvoldoende verluchten kan leiden tot concentratie- en gezondheidsproblemen.
Gezondheid is belangrijk, ook voor uw werknemers. Een fruitmand op de werkplaats is dus zeker geen overbodige luxe. Fruit bevat tussen de 80% en 90% van het beste water, waardoor ‘werkfruit’ in feite tegelijk eten en drinken is. Het geeft de nodige energie die nuttig kan ingezet worden en jouw werknemers zien het als een leuke bonus!
Iedereen heeft wel eens last van stress op het werk en dat is op zich niet erg. Werkstress is zelfs goed, door de adrenaline die vrijkomt om te presteren. Wel zorgwekkend is wanneer dit een blijvend fenomeen wordt. Daarom is het belangrijk om stress niet te negeren, maar de signalen tijdig op te pikken en er op een correcte manier mee om te gaan. In stress situaties kan zelfs 5 of 10 minuutjes afkoelen vooraleer verder te werken al wonderen doen.
Pestgedrag komt zeker niet alleen voor op school. Op veel werkplaatsen zijn er vaak soortgelijke gevallen. Probeer dus regelmatig te praten over de sfeer op de werkvloer. Zeker nieuwkomers kunnen het slachtoffer worden van pestgedrag. Een goede begeleiding en opvolging bij starters is daarom zeker aan te raden.
Regelmatige teambuildingactiviteiten bevorderen de teamgeest en helpen medewerkers bij de ontwikkeling van hun persoonlijke vaardigheden. Die zijn essentieel om de meest onmisbare werknemers bij u te houden. Buiten de klassieke activiteiten zijn er ook dingen die u op de werkvloer kunt doen die uw personeel aanzetten tot dialoog op een leuke manier.
Heeft u maatregelen in verband met veiligheid? Zorg dan dat er mensen zijn die het goede voorbeeld geven. Zij zijn belangrijk, ze zijn de motivators voor een positief veiligheidsbeleid. In iedere onderneming heeft u namelijk leiders en volgers. Let er vooral op dat leiders de regels naleven en het nut van de veiligheidsregels inzien, zo volgt ook de rest gemakkelijker. En uiteraard, volg ze ook zelf na. Als de leidinggevende de regels niet naleeft, waarom zouden de werknemers dat dan wel doen?
Hs Preventie| Preventie adviseur | Alle rechten voorbehouden © 2023 | Gemaakt door Brandologic | Algemene Voorwaarden